Sümeli Göbek Kaşar 400 gr
Sümeli Göbek Kaşar Iğdır’da ürettiğimiz geleneksel bir lezzettir. Eski kaşar ve taze kaşar arasındaki sertliği ve enfes aromasıyla sofraların vazgeçilmezi Sümeli Göbek Kaşar'ın lezzeti geleneksel yöntemlere bağlı kalan üretim aşamalarında gizlidir.
1 kg Göbek Kaşar üretimi için yaklaşık olarak 14 kg süt kullanılmaktadır. Iğdır, Kars, Ardahan ve Erzurum yörelerinden toplanan tamamı yerli hayvanlardan toplanan inek sütlerine 65°C derecede mayalama işlemi uygulanır.
Üretimde inek sütü ve kaya tuzu dışında koruyucu veya katkı maddesi kullanılmayan bu mayalama işlemi en az 46 dakika boyunca sürer. Mayalanmanın etkisiyle daha koyu bir kovama sahip olan sütler, ısı dengesi ayarlanmış kalıplara aktarılır. Bu işlemin sonucunda ise mayalanan sütlerin yeniden süzülmesiyle teleme adı verilen parçalar elde edilir.
Telemeler peynir altı suyundan arındırılıp parçalar halinde dinlendirmek üzere tezgaha serilir. Yeterince dinlenen telemeler haşlanıp hamur kıvamına getirilir. Elde edilen kaşar hamuru özel hazırlanan dinlenme odalarında 9 ila 12 ay süresince bekletildikten sonra sofralara gelmeye hazır olur.
Kaşarın en kaliteli halinden hazırlanan kaşar hamurun göbek kısmından alınan bu özel boğumun 2 ay kadar dinlendirilmesiyle ise Sümeli Göbek Kaşar elde edilir.